Zvolte si oblast:

Demence je NEMOC, ne sprosté slovo - nový úhel pohledu přináší putovní výstava na Ministerstvu zdravotnictví

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Až do 31. května 2023 je možné na Ministerstvu zdravotnictví navštívit výstavu věnovanou životu s demencí. Výstava, kterou pořádá organizace Dementia, představuje demenci z nového úhlu pohledu a přináší odpověď na otázku, proč je důležitá její včasná diagnostika. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při zahájení výstavy řekl: Je velmi důležité chápat, jak lidé s demencí vnímají okolní svět, a přesně to nám tato výstava umožňuje. Děkuji organizaci Dementia za práci, kterou odvádějí v oblasti osvěty této nevyléčitelné nemoci.

Demence je mozková choroba zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni. Mezi nejčastější příznaky patří ztráta paměti, obtížnost komunikace, zmatenost a dezorientace. Celosvětový počet lidí s demencí podle organizace Alzheimer´s Disease International přesahuje 55 miliónů a v roce 2030 se tento počet pravděpodobně zvýší na téměř 79 miliónů. V roce 2050 by pak demencí podle odhadů mohlo trpět až 139 miliónů.

 „Včasná diagnostika je nesmírně důležitá i proto, že nemocným a jejich blízkým poskytne dostatek času – někdy i v řádu let – na přípravu, aby se potom dokázali lépe vyrovnat s omezeními, která demence přináší,“ uvedla ředitelka Dementie Veronika Maslíková.

Organizace Dementia pomáhá lidem, jejichž blízcí onemocněli Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Zároveň pořádá a organizuje odborné diskuze a různé osvětové aktivity. Jejím cílem je, aby vyrostla mladá generace, která bude informovaná a uvědomělá a jejíž přístup k lidem s demencí do budoucna ovlivní kvalitu péče o pacienty.

Výstava je jednou z aktivit projektu Podpora včasné diagnostiky a neformální péče o lidi s demencí ve Středočeském kraji.

Cílem projektu je zvýšit obecné povědomí o demenci, o problémech, které tento syndrom přináší, i o možných přístupech k jejich řešení. Součástí projektu je, kromě putovní výstavy, která se postupně představuje ve dvanáctí městech středočeského kraje, i zážitkový kurz pojatý jako úniková hra, nebo vzdělávání, workshopy a svépomocné skupiny pro rodinné příslušníky pečující o pacienty s demencí. 

Více o projektu zde

projekt: Podpora včasné diagnostiky a neformální péče o lidi s demencí ve Středočeském kraji - ZD-MGS2-009

příjemce: Dementia I.O.V., z.ú.

web: Dementia.cz