Zvolte si oblast:

Putovní výstava PytlíkART slavnostně zahájena

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Praha je další v sérii měst, ve kterém probíhá putovní výstava projektu PytlíkART pacientské organizace Českého ILCO. Ta se tentokrát koná v prostorách Ministerstva zdravotnictví ČR. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a regionálním spolkem stomiků FIT-ILCO Praha, z.s., chce České ILCO přiblížit lidem život se stomií a ukázat, že za vývod není potřeba se stydět.

V rámci osvěty o životě lidí s vývodem České ILCO připravilo projekt PytlíkART, malování na stomické pytlíky. „Chceme, aby lidé věděli, jak stomický sáček vypadá, nebáli se ho dotknout a mluvit o něm,“ vysvětluje motivy výstavy Štěpánka Kovaříková z Českého ILCO. 

Pytlík je něco, co je naší součástí, ale naše okolí někdy ani netuší, že jej máme. Neví, že řešíme, jestli nám dobře drží, jestli nepodtéká, není cítit, nebo vidět pod oblečením. Spousta lidí na stomii pohlíží jako na stigma. Ať už samotní stomici, jejich okolí nebo veřejnost. Za stomii se není třeba stydět, protože nám zachránila život! Abychom náš život přiblížili i lidem, co o tématu nic neví, rozhodli jsme se z naší každodenní pomůcky vytvořit umělecké dílo,“ přibližuje předsedkyně pacientské organizace Štěpánka Kovaříková, která je sama mnoholetou stomičkou a dodává, že cílem osvětového projektu je dostat informace o stomicích mezi co nejvíce lidí a ukázat, že se stomií život nekončí. Vyzývá tak všechny stomiky, jejich blízké či ostatní, kteří se chtějí zapojit, aby pomalovali pytlík, napsali o sobě pár vět a podíleli se tak společně s Českým ILCO na boření mýtů o stomii.  

Výstava netradičního umění na stomických pytlících probíhá ve foyer Ministerstva zdravotnictví ČR, Palackého náměstí 375/4 od 27. 9. do 24. 10. 2023.  Záštitu nad akcí převzal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Je radost vidět, že čeští pacienti, zde zastoupení pacientskou organizací České ILCO, boří mýty a touto formou představují spoluobčanům, jaké to je žít s vývodem. Péče o pacienty je také jedním ze stěžejních témat právě našeho resortu zdravotnictví. Není bez zajímavosti, že zástupce Českého ILCO Marie Ředinová je členkou Pacientské rady ministra zdravotnictví, kde se snaží prosazovat zájmy stomických pacientů,“ říká Vlastimil Válek.

V rámci dnešního slavnostního zahájení vystoupili zástupci Českého ILCO z.s. a Ministerstva zdravotnictví České republiky, Velvyslanectví Norského království v Praze a projektového partnera NORILCO. Reprezentanti stomiků představili projekt a osvětovou kampaň Českého ILCO. Nechyběl ani pacientský příběh a představení dalšího ročníku Ankety moje stomická sestra. V anketě mohou pacienti nominovat své oblíbené sestřičky a poděkovat jim za jejich práci, empatii a pochopení, které mají pro každého stomika. Nejde zde o věk ani fyzickou krásu, ale krásu srdce, laskavost a lidskost. 

Všechny podrobnosti k projektu a aktivitám Českého ILCO najdete na: www.ilco.cz.  

Výstava vznikla v rámci projektu „České ILCO, z. s. – ANO, MY MŮŽEME!“, který je financovaný z EHP fondů, Programu Zdraví.

Zdroj textu + foto: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ceske-ilco-pacientska-organizace-pro-lidi-s-vyvodem-organizuje-putovni-vystavu-pytlikart-na-ministerstvu-zdravotnictvi-dnes-probehlo-jeji-slavnostni-zahajeni/