Zvolte si oblast:

Když to nechce, tak to nechce! Projekt usiluje o vzájemný respekt u všech sexuálních aktivit

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 7. 12. 2023 16:53
  • úprava textu, doplněno foto

Řadou mýtů a stereotypů je bohužel opředeno  téma sexuálního násilí na ženách. Jedním z nich je i názor, že znásilněná si za svůj osud může tak trochu sama. Nízkou informovatnost o sexuálním násilí a celkový koncept sexuální výchovy ve školách se snaží změnit projekt realizovaný Konsent z.s.

Co je to znásilnění?

První oblastí, na kterou se projekt zaměřuje, je snaha o změnu definice znásilnění v českém právním řádu. Aktuální definice znásilnění totiž pokrývá jen ty situace, při kterých je použito násilí, vyhrožováno násilím, nebo pachatel využije bezbrannosti oběti. Tím ale vypadává zhruba 70 % případů znásilnění, při kterých oběť tzv. „zamrzne“ a nemůže se bránit. 

“Současná definice znásilnění staví oběti do nepříjemné situace, kdy musí dokazovat, že se bránily. Je to jeden z důvodů proč až 95 % případů zůstává nenahlášených. Definice založená na souhlasu by obětem ukázala, že i když se z různých důvodů nebránily, můžou hledat spravedlnost,” říká Johanna Nejedlová, zakladatelka a ředitelka Konsentu. 

Změna pohledu na to, co je znásilnění by proto pomohla velké skupině osob, které zažily sex bez souhlasu, ale nemohou se v současné chvíli domoci spravedlnosti.

Workshopy na školách

Tři tisícovky žáků základních a studentů středních škol se v počáteční fázi projektu zúčastnily jednoho ze 150 workshopů prevence sexuálního násilí ve své škole. Dle motta Když to nechce, tak to nechce, které je zároveň názvem projektu financovaného Norskými fondy z programu Lidská práva, diskutovali studenti o potřebě souhlasu při sexuálních aktivitách. Učili se rozpoznávat formy sexuálního násilí, byli upozorňování na nebezpečí tlaku okolí a také na to, že ne znamená ne. 
“Moc se mi líbilo, jak s námi lektorky interagovaly, že se postupně uvolnila atmosféra a nebáli jsme se mluvit o věcech, které sice jsou normální, ale často o nich mluvit nechceme, protože se bojíme nebo je nám to trapné, i když k tomu není důvod,” líčí svou zkušenost z workshopu jedna ze studentek.

ředitelka Konsent z.s., Johanna Nejedlová

Nová metodika sexuální výchovy

Projekt usiluje o vytvoření prostředí, ve kterém bude studentstvo schopno kriticky uvažovat nad tématem sexuálního násilí a vzájemného respektu. „Sexuální výchova na školách by neměla být pouze o antikoncepci a pohlavně přenosných nemocech. jako klíčové v prevenci sexuálního násilí vnímáme vědomí vlastní hodnoty a hodnoty druhých,“ vysvětluje Tereza Králová, projektová manažerka z Konsentu. 

Podle spolku Konsent je totiž absence uceleného konceptu sexuální výchovy a vzdělávání na základních a středních školách příčinou, proč stále ve společnosti rezonují stereotypy a mýty týkající se sexuality a sexuálního násilí  a proč mladí lidé často tyto přístupy berou za své.

"Mnoho z nás se v průběhu výchovy setkalo s mýty a stereotypy, ať už ohledně genderových rolí, nebo třeba právě sexuálního násilí. V Česku například víc než 40 % lidí stále věří, že žena si za znásilnění může do jisté míry sama. Takové mylné předpoklady jsou zakořeněné v naší společnosti a je těžké se z nich vymanit. Jednou cestou, jak jim čelit, je právě kvalitní sexuální výchova, která odmítá takové domněnky podporovat a je kritická k zajetým stereotypům,” doplňuje Nejedlová

Na základě zkušeností nasbíraných v průběhu workshopů na českých základkách a středních školách pak na závěr projektu vzniknou doporučení pro novou metodiku v oblasti sexuálního vzdělávání žáků a studentů. 

O projektu Když to nechce, tak to nechce  jsme na našem webu psali také v článku Jak by měla vypadat nová definice trestného činu znásilnění? Odborníci představili možné varianty na kulatém stole k tomuto tématu.

Web projektu: www.konsent.cz