Zvolte si oblast:

Podobu nového památníku v Letech určí krajinářsko-architektonická soutěž

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Lety u Písku. Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Symbol obrovské tragédie, připomínka holokaustu a zároveň osvěta zaměřená na děti a mládež. To vše je posláním památníku v Letech, který bude vybudován na místě bývalého areálu velkovýkrmny prasat v Letech u Písku, na místě, kde byl během 2. světové války jeden ze dvou „Cikánských táborů“ v Protektorátu Čechy a Morava.

Období od srpna 1942 do srpna 1943 se stalo neodmyslitelnou součástí našich dějin. Muzeum romské kultury, příspěvková organizace Ministerstva kultury, nyní má nelehký úkol, a to vybudovat nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Fondy EHP podpoří tento projekt 1,5 miliony EUR.

Cílem projektu je propojit již existující Kulturní památku Lety a prostor bývalého tábora tak, aby vzniklo místo, které nejen důstojně uctí památku obětí romského holokaustu, ale zároveň poskytne potřebnou osvětu dalším generacím. Důležité je proto i partnerství s norskou institucí Falstad Centrum, která dlouhodobě vyučuje dějiny druhé světové války pomocí digitální technologie.

Nový památník v Letech čeká ještě dlouhá cesta. Nejprve je ovšem zapotřebí rozhodnout o jeho podobě, kterou určí výsledky krajinářsko-architektonické soutěže. Zadání soutěže vznikalo ve spolupráci s odborníky v oblasti historie, architektury, muzeologie a romistiky a dále s pamětníky i pozůstalými. Více o soutěži naleznete zde.