Zvolte si oblast:

Zikmundova vila - brána do světa

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 25. 9. 2023 8:00
  • Aktualizace informací (program podzim 2023)

Projekt
Kraj Zlínský kraj
Název programuKultura
Název projektuZikmundova vila - brána do světa
Internetové stránky projektu

Webové stránky:

Sociální sítě:

Tiskové zprávy:

Kulturní program:

Číslo projektuKU-CH2-021
Realizátor projektu

Nadační fond Zikmundova vila

Partner projektu z donorského státu

Museum Kon-Tiki (Norsko)

Partner projektu z ČR

Technologické inovační centrum

Status

Předpokládaná doba realizace: 05/2022–04/2024

Další informace

Cílová skupina: veřejnost, studenti, podnikatelé

Celkové způsobilé výdaje projektu

3 938 876 Kč

Schválený grant

3 544 988 Kč (90 %)

Stručné shrnutí projektu:

Zikmundova vila ve Zlíně? To je dům postavený r. 1935 pro prvního hejtmana zlínského okresu, následně majetek oscarového režiséra Elmara Klose a poté téměř sedmdesát let domov cestovatele Miroslava Zikmunda. Dům prošel v roce 1953 adaptací pod vedením architekta Zdeňka Plesníka a designéra Miroslava Navrátila. Právě v této podobě, a to včetně kompletního designového mobiliáře z padesátých let a sbírky předmětů z expedic dvojice Zikmund - Hanzelka, je dům k vidění i dnes.

Od prosince 2020 se tato kulturní památka (jejíž součástí je i rozlehlá zahrada) nachází v péči Nadačního fondu, jehož posláním je zpřístupnit tento prostor veřejnosti a zvyšovat povědomí o výše zmíněných osobnostech. Projekt je v souladu s přáním Miroslava Zikmunda připraven tak, aby dům dlouhodobě sloužil odborné i široké veřejnosti a nesl hodnoty jako zvídavost, dialog, kreativita, vzdělávání.

V rámci projektu bude provedena nezbytná inventarizace, k vzácným předmětům vytvořena fotodokumentace, vytvořeno technické zázemí, které bude následně využito k pořádání pravidelných i nepravidelných akcí (besedy, výstavy, setkávání, komentované prohlídky). Fond se zapojí i do významných lokálních událostí. Know-how bude sdíleno s partnery projektu – norským muzeem Kon-Tiki a Technologickým inovačním centrem Zlín. A protože je doba s ohledem na COVID-19 nevyzpytatelná, budou pořízeny streamovací služby a vyrobena virtuální prohlídka.