Zvolte si oblast:

Morální dilemata soudců a státních zástupců?

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Na konci června v Praze proběhla mezinárodní konference na téma „Zintenzivnění boje proti korupci: morální dilemata soudců a státních zástupců“.

Účastníkům byla představena komparativní studie k etickým kodexům soudců a státních zástupců srovnávající situaci v oblasti etiky těchto profesních skupin v 11 zemích. V následné panelové diskusi pak přítomní debatovali o reflexi morálních dilemat soudců a státních zástupců v České republice i v zahraničí, o morálních dilematech z pohledu právnických profesí. Debata se dotkla i sociálních sítí a umělé inteligence a vedlejší činnosti soudců a státních zástupců z hlediska etiky.

Mezi diskutujícími v jednotlivých panelech byli kromě tuzemských představitelů právnických profesí zastoupeni například Soudní dvůr EU, Nejvyšší soud Slovenské republiky, vrchní státní zastupitelství Moldavska nebo experti z Velké Británie.
Jedná se o již třetí ze série mezinárodních konferencí, tématy předchozích byly v lednu 2023 whistleblowing a střet zájmů.

Všechny konference byly realizovány v rámci projektu „Zintenzivnění boje proti korupci zvyšováním povědomí veřejného sektoru se zaměřením na soudce, orgány činné v trestním řízení a veřejnou správu“. Projekt je financován z Fondů EHP v rámci programu Řádná správa a jeho realizátorem je Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Více o konferenci: Morální dilemata soudců a státních zástupců

Více o projektu: Zintenzivnění boje proti korupci - Korupce.cz