Zvolte si oblast:

Krajiny budoucnosti

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 24. 5. 2022
  • Aktualizace informací

Projekt
Kraj Celostátní působnost
Název programuKultura
Název projektuKrajiny budoucnosti
Číslo projektuKU-CA1-068
Realizátor projektu

Václav Havelka

Partner projektu z donorského státu

Extreme Chill (ISL)

Partner projektu z ČR

Era Productions s.r.o.

Status

Předpokládaná doba realizace : 04/2021–04/2023

Další informace

Cílová skupina: Umělci, veřejnost, ostatní menšiny

Webové stránkyhttp://www.futurelandscapes.cz/

Facebookhttps://www.facebook.com/futuresoundscapes

Instagramhttps://www.instagram.com/futurelandscapes.cz/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmOHMwO8F--caPtZ8zFBfqA

Soundcloudhttps://soundcloud.com/future_landscapes

Celkové způsobilé výdaje projektu

4 540 776 Kč

Schválený grant

4 086 698 Kč (90 %)

Stručné shrnutí projektu:

Multižánrový a interdisciplinární projekt přispěje k profesnímu růstu českých a islandských hudebníků, kteří spolu vytvoří koprodukční hudební album vydané digitálně. Jednotlivé skladby budou vycházet z konkrétních míst v české a islandské krajině, ohrožených klimatickou změnou a lidskou činností. V daných lokalitách vzniknou pomocí improvizace, terénního výzkumu a metody field recordingu, který zachytí zvukovou atmosféru místa. Projekt bude v propojení s vědci a výzkumníky experimentální formou identifikovat výzvy míst, která byla vlivem člověka dovedena do dysfunkčního stavu a pokusí se je pochopit.

Na čtyřech místech Islandu a čtyřech místech Česka vznikne v rámci hudebních a improvizačních výprav do environmentálně, sociálně, hospodářsky, kulturně vychýlených a vyčerpaných míst, osm kompozic. Stanou se základem pro studiové zpracování skladeb a zároveň dají místním komunitám impuls s danými místy dále pracovat. Hlubší pochopení ekosystémů v krajině pak zprostředkují lokální i široké veřejnosti umělecké výstupy i široká mediální kampaň.

Celé album bude uvedeno v koncertní podobě (s uměleckými projekcemi) a jeho vydání doprovodí interaktivní web, podcasty, hudební klip a krátký dokumentární film o experimentálním vzniku alba a výzvách míst pro občanské jednání komunit.

Projekt přispěje k profesnímu růstu českých i islandských hudebníků, kteří budou mít příležitost podílet se na projektu propojujícím umění se společenskými výzvami. Partnerství subjektů je založeno nejen na unikátním kolaborativním záměru, který bude mít společenský dopad, ale také na inovativních přístupech k tvorbě, práci s publikem a komunikační strategii i distribuci děl.

Projekt zvýší kompetence českých i islandských umělců a pomůže dále kultivovat hudební průmysl, zlepší podmínky pro tvůrčí práci sdílením know-how v rámci 2 workshopů (se zaměřením na field recording a kreativní způsoby hudebního producentství, které podpoří další hudebníky k vytváření výrazných projektů).