Zvolte si oblast:

HORTUS MUSICALIS BROUMOV - rezidence, kulturní výměna, komunita

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 27. 6. 2022
  • Aktualizace informací

Projekt
Kraj Královehradecký kraj
Název programuKultura
Název projektuHORTUS MUSICALIS BROUMOV - rezidence, kulturní výměna, komunita
Číslo projektuKU-CA1-039
Realizátor projektu

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov o.p.s.

Partner projektu z donorského státu

NOPA, the Norwegian Society of Composers and Lyricists (NO)

Status

Předpokládaná doba realizace: 05/2021 – 04/2023

Další informace

Cílová skupina: Veřejnost, Organizace občanské společnosti, Umělci

Webové stránky: https://www.klasterbroumov.cz/komunitni-zivot/hortus-musicalis-broumov

https://www.youtube.com/watch?v=CDydXpnXJ4Y (Česká hudebnice Kristina Barta a norská muzikantka Tuva Hellum zavítaly v listopadu 2021 na měsíční hudební rezidenci do broumovského kláštera.)

https://www.youtube.com/watch?v=uupNclvaNkI (Český skladatel Aleš Březina a norská muzikantka Therese Aune zavítali v březnu 2022 na měsíční hudební rezidenci do broumovského kláštera.)

https://www.youtube.com/watch?v=SqJPwhWZmMs (Skladatel Aleš Březina během březnové hudební rezidence v broumovském klášteře spolupracoval se studenty Gymnázia Broumov, se kterými natočil vlastní verzi ukrajinské hymny.)

Facebook: https://www.facebook.com/KlasterBroumov

 

Celkové způsobilé výdaje projektu

5 246 435 Kč

Schválený grant

4 721 827 Kč (90 %)

Stručné shrnutí projektu:

Projekt HORTUS MUSICALIS BROUMOV - rezidence, kulturní výměna, komunita bude realizován v prostorách národní kulturní památky Benediktinský klášter Broumov, která je již od roku 2004 oživována kulturním a vzdělávacím programem. V letech 2014-15 byla část objektu stavebně zrekonstruována, a vzniklo tak zázemí pro další rozvoj programu v postupně se rozvíjejícím, dříve pozapomenutém regionu.

Projekt rozšíří stávající kulturní nabídku o nový programový formát, posílí kapacitu realizující instituce i udržitelnost, spolupráci a kulturní výměnu mezi ČR a Norskem, a zároveň přispěje k rozvoji regionu a k posílení soudržnosti zdejší sociálně různorodé komunity. Své zkušenosti budeme sdílet i s ostatními aktéry regionálního rozvoje.

Těchto cílů dosáhneme prostřednictvím několika synergických aktivit:

  • V objektu kláštera vzniknou ateliéry pro hudební rezidence, bude modernizováno stávající nahrávací studio. Hudebním tvůrcům tak poskytneme v unikátním objektu kláštera nový prostor pro koncentrovanou tvorbu.
  • V průběhu let 2021-22 budou zrealizovány 4 měsíční cykly hudebních rezidencí, kterých se zúčastní společně vždy rezident z České republiky a z Norska. Do aktivit bude zapojena i místní komunita.
  • Projektový tým získá know-how v oblasti pořádání hudebních rezidencí, a to v rámci 2 bilaterálních výměn, seznámí se s předními projekty norské hudební scény
  • V areálu kláštera uspořádáme 2denní konferenci s tématem kulturní a kreativní průmysly se zaměřením na soudobou hudbu a podporu klíčových aktérů v oblasti
  • Uspořádáme 3denní hudební festival se zastoupením různých žánrů, kde bude prezentována i činnost rezidentů

Důležitým aspektem projektu je spolupráce s norským partnerem, asociací NOPA (Norská společnost skladatelů a textařů), která využije možnosti hudebních rezidencí pro své členy, zprostředkuje podporu kapacit naší instituce formou návštěv úspěšných norských rezidenčních projektů a umělců a podělí se o know-how z podpory kapacit svých členů.